Διαλογιστείτε

ΔΥΟ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ (ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ…) & ΠΟΛΟΙ ΛΟΓΟΙ (ΓΙΑ ΝΑ…)

Το μυαλό μας βρίσκεται σε διαρκή κίνηση. Είναι σημαντικό να μπορούμε να κάνουμε μια παύση, να σιγάσουμε το νου μας, να καθαρίσουμε το μυαλό μας και να έρθουμε σε επαφή με όλη την εσωτερική μας σοφία και δύναμη. Έτσι μπορούμε να βιώσουμε περισσότερη ηρεμία και ψυχική ανάταση στην καθημερινότητά μας και να είμαστε πιο αποτελεσματικοί σε ότι θέλουμε να επιτύχουμε.

Πνευματικότητα δε σημαίνει να ντυθούμε με άσπρους χιτώνες και να βγούμε να αγκαλιάζουμε δέντρα. Δεν το κρίνω, δεν το απορρίπτω αλλά δεν είναι για μένα. Τουλάχιστον όχι τώρα… (Ποτέ μη λες ποτέ). Η πνευματικότητα δεν είναι κάτι έξω από τις υλικές η σωματικές μας απολαύσεις η ανάγκες. Γιατί να μην τη γειώσουμε λίγο; Γιατί να μην τη βάλουμε στην καθημερινότητά μας;. Είμαστε φτιαγμένοι από ύλη και πνεύμα. Καλά θα Κάνουμε να φροντίσουμε και για τα δύο.

Ένας εξαιρετικός τρόπος να το κάνουμε αυτό είναι ο διαλογισμός. Κι εδώ προκύπτουν οι δύο πιο συνηθισμένες δικαιολογίες:

1. Δεν έχω χρόνο / Δεν προλαβαίνω

Ας ξεκαθαρίσω κάτι: Ο διαλογισμός δεν απαιτεί να εγκαταλείψετε τη δουλειά σας, τη διασκέδαση, την οικογενειακή και την κοινωνική σας ζωή  και να κάθεστε στη στάση του λωτού 8 ώρες την ημέρα! Μπορεί κανείς να διαλογιστεί για όσο πολύ η λίγο θέλει, όποια ώρα της ημέρας και σε όποιο χώρο τον εξυπηρετεί. Μπορείτε να διαλογιστείτε στο κρεβάτι σας στο γραφείο σας η στην ουρά για το ταμείο του σούπερ μάρκετ. Ακόμη και τρία λεπτά την ημέρα είναι αρκετά για να απολαύσετε τα ευεργετικά αποτελέσματα του διαλογισμού. Αν ξεκινήσετε από τα τρία θα δείτε ότι σύντομα θα φτάσετε στα 30 λεπτά την ημέρα. Ιδανικά: δέκα λεπτά το πρωί, δέκα λεπτά το μεσημέρι στο γραφείο η στο σπίτι, 10 λεπτά το βράδυ πριν κοιμηθείτε.

2 . Δεν ξέρω πώς να το κάνω

Την εποχή του internet αυτή η δικαιολογία είναι εντελώς ανυπόστατη! Για να είμαι σίγουρη γι αυτό που γράφω, έβαλα στο google «εισαγωγή στο διαλογισμό» και μου έβγαλε 33.000 σελίδες. Αν αυτό δεν σας είναι αρκετό και τα αγγλικά σας είναι επαρκή, η ερώτηση  “how to meditate” δίνει κοντά στα 4 εκατομμύρια απαντήσεις!

Και για όσους βαριέστε να το ψάξετε…. ξεκινήστε από τα απλά

α. Καθήστε σε όποια στάση σας βολεύει καθιστοί η ξαπλωμένοι αρκεί να είστε ευθυτενής για να είναι ελεύθερες οι αναπνευστικές οδοί, κλείστε  τις κουρτίνες, την τηλεόραση, το τάμπλετ, το τηλέφωνο και ότι άλλο μπορεί να σας αποσπάσει την προσοχή  (μην ανησυχείτε, είναι μόνο για δύο λεπτά, δεν θα χάσετε τίποτα!)

β. Ξεκινήστε με την αναπνοή σας. Πάρτε βαθιές αναπνοές εκπνέοντας από τη μύτη. Οι βαθιές αναπνοές επιβραδύνουν τον ρυθμό της καρδιάς σου, χαλαρώνουν τους μυς και βοηθούν το μυαλό στο να εστιάζεται. Για αρχή δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι συγκλονιστικό με την αναπνοή σας, απλώς να την παρατηρήσετε. Παρατηρήστε πώς η αναπνοή αλλάζει όσο περισσότερο συνειδητοποιείτε τη λειτουργία της. Νιώστε κάθε αναπνοή καθώς εισχωρεί στο σώμα και φτάνει σε κάθε γωνιά του. Παρατηρήστε από ποια σημεία περνάει ελεύθερα και πού δυσκολεύεται. Ακούστε με προσοχή τον ήχο της. Αν την ώρα της άσκησης χάσετε την αυτοσυγκέντρωση σας και ο νους περιπλανηθεί αλλού, αναγκάστε τον μαλακά να επιστρέψει στην αναπνοή.

Αν δεν σας έχω πείσει ακόμη να δοκιμάσετε συγχωρήστε με. Είναι γιατί δεν σας έχω ακόμα απαριθμήσει όλα τα οφέλη του διαλογισμού!

Ο διαλογισμός μας βοηθάει να απαλλαγούμε από αρνητικές επιρροές του νου, να καλλιεργήσουμε θετικές προθέσεις και εμπειρίες και να απολαύσουμε το εδώ και τώρα. Ακόμα και με τρία λεπτά την ημέρα μας επιτρέπουν να βρίσκουμε το κέντρο μας,   να επιτυγχάνουμε βαθύτερα επίπεδα χαλάρωσης και συγκέντρωσης και να ερχόμαστε σε επαφή με το σώμα και τα συναισθήματά μας. Έτσι γινόμαστε πιο συνειδητοί στις αντιδράσεις μας, απελευθερώνουμε την δημιουργικότητά μας, μειώνουμε το στρες και να βελτιώνουμε την ποιότητα της ζωής μας.

Ο διαλογισμός είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στο πνεύμα αλλά και στο σώμα σας. Βελτιώνει όλα τα συστήματα του οργανισμού και χαρίζει έως και περισσότερα χρόνια ζωής. Ο διαλογισμός, ακόμη, μπορεί να νικήσει το στρες, την αϋπνία και την κατάθλιψη, να χαμηλώσει την αρτηριακή πίεση και την παραγωγή στρεσογόνων ορμονών όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη, να βελτιώσει το ανοσοποιητικά σύστημα. Και Κάτι πιο σέξυ… αυξάνει την παραγωγή της αντιγηραντικής ορμόνης DHEA!

Το σπουδαιότερο όφελος κατά τη γνώμη μου όμως είναι ότι χαρίζει ηρεμία στο μυαλό και μας επιτρέπει να έχουμε τον έλεγχο των καταστάσεων.

Η αποδαιμονοποίηση του φόβου

Σε κάθε σεμινάριο η συνεδρία ρωτάω τον κόσμο τι φοβάται. Οι απαντήσεις είναι πάντα οι ίδιες: τη μοναξιά, το θάνατο, τα γειρατειά, την αβεβαιότητα, τη

Ανακαλύψτε το πάθος σας

Θέλω να κάνω κάτι που να με χαρακτηρίζει, που να μου δίνει χαρά και όρεξη να πεταχτώ από το κρεβάτι και να πάω για δουλειά!

Κβαντική Φυσική & Life Coaching

Δεν είμαι φυσικός. Πόσο μάλλον κβαντικός φυσικός! Θα ήθελα πολύ να είμαι. Ίσως τότε να μπορούσα να απαντήσω σε ερωτήματα του τύπου τι είναι χρόνος,